Get Adobe Flash player

allwebmenusanchor

Διαφάνεια

diavgeia_s_el_gr

ΚΟ.Σ.Ε.

Επικοινωνία με την επιτροπή

"Κομβικά Σημεία Επαφής"

kose.malian@0728.syzefxis.gov.gr

Ταξιδεύεις το χειμώνα

TravelInTheWinter

Μουσείο Κερασιάς

pinakida_moyseioy_kerasias

Μουσείο Αγίας Άννας

mouseio-agias-annas

Προστασία Πολίτη

Αρχική Σελίδα Πολιτισμός Μουσεία Το Μουσείο Δάσους Προκοπίου

     P5080531                    P5080532

     Το Μουσείο του Δάσους δημιουργήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του προγράμματος twig. To πρόγραμμα twig ήταν ένα διακρατικό σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε στη Βόρεια Εύβοια και σε τρείς ακόμα περιφέρειες της Ευρώπης (Τρίερ και Θουριγκία στη Γερμανία, Τσίλτερνς στην Αγγλία) με στόχο να αναπτύξει και να εφαρμόσει χρήσιμες ιδέες για δύο πολύ σπουδαία ζητήματα: Την αειφόρο διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών.

    Παρουσίαση του Μουσείου

     P5080530 P5080523
Το μουσείο Δάσους δημιουργήθηκε το 2002, δίπλα από το Δημοτικό σχολείο Προκοπίου, με στόχο να προβάλλει τη δασική οικονομία και τις πολλές πτυχές της που αφορούν στη φύση, στα προϊόντα του δάσους, στα συναφή επαγγέλματα, στη λαογραφία και στον κοινωνικό ρόλο του δάσους. 
    H έκθεση του μουσείου είναι στην πλειοψηφία της επικεντρωμένη στον άνθρωπο και στη σχέση του με το δάσος και τα προϊόντα του. Ο ρητινοπαραγωγός, ο μελισοκόμος, ο καρβουνοπαραγωγός, ο ξυλογλύπτης, ο ναυπηγός, ο βαρελάς είναι εδώ ανάμεσά μας, δείχνοντας μας πώς μετατρέπουν τη ζωή του δάσους σε τέχνη και τεχνική, σε συναίσθημα και επιβίωση, σε σχέση συμβιωτική και αμοιβαία.
    Τα εκθέματα μας οδηγούν ακόμα να ανακαλύψουμε τη σημασία της σωστής διαχείρισης για την υγεία και ευημερία των δασών μας, αλλά και την πρόσθετη αξία που μπορούμε να πάρουμε από το δάσος, βάζοντας γνώση και ψυχή στην εκμετάλευσή του.
   P5080539P5080537

   To μουσείο είναι οργανωμένο σε τρεις μεγάλες ενότητες που παρουσιάζουν τη φυσιογνωμία του δάσους, τις ιδιαιτερότητές του, τον πλούτο του, τη γοητεία του, τα μυστικά του, τις παραδόσεις του και την ταυτότητά του.

    •   Η πρώτη ενότητα μας δίνει μια γεύση από το φυσικό περιβάλλον του δάσους, τη χλωρίδα, την πανίδα, τον ορυκτό πλούτο του, αλλά και την ιστορία της περιοχής,

   • Η δεύτερη ενότητα, αφιερωμένη στην οικονομία, μας παραπέμπει στα εμπορεύσιμα προϊόντα (ρητίνη, μέλι, ξύλο, κάρβουνο) που προέρχονται από το δάσος καθώς και στα επαγγέλματα που εκπορεύονται από αυτό (υλοτόμοι, ξυλουργοί, ξυλογλύπτες, βιοτέχνες ξύλινων αντικειμένων, μελισσοκόμοι, βαρελοποιοί, ναυπηγοί). Αναφορά γίνεται και στην οικιακή οικονομία με ξύλινα εργαλεία καθημερινής χρήσης, έργα αγνώστων δημιουργών φτιαγμένα με προσοχή και μεράκι,

   • Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στη Διαχείρηση του Δάσους και μας δίνει μια παραστατική αναφορά στα καίρια ζητήματα διαχείρισης των δασών της Βόρειας Εύβοιας. 

    P5080541P5080545

    Ωράριο λειτουργίας

   Σας ενημερώνουμε ότι το μουσείο Δάσους είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε Τετάρτη έως και Κυριακή και ώρες 09:00-13:00 και 18:00-20:00. Σε περίπτωση που θέλετε να επισκευθείτε το μουσείο σε άλλες μέρες και ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6974413924

   Οι συντελεστές του Μουσείου   

   Ευθύνη δημιουργίας του μουσείου: Δήμος Κηρέως, επί δημαρχίας Πρόδρομου Ενωτιάδη

   Ιδέα και γενικός συντονισμός της υλοποίησης του μουσείου: PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών

   Μουσειολογική μελέτη, επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη

   Σχεδιασμός αναπαράστασης χλωρίδας-πανίδας: Γεράσιμος Ζαμάνης

  Κείμενα πανώ: Φούλη Παπαγεωργίου, Νίκος Σταθόπουλος, Βασίλης Δούκουρης, Παναγιώτης Τρίγκας, Γεράσιμος Δαμάνης

  Καλλιτεχνική επιμέλεια πανώ: Ability Integrated Communication, Γραφικές Τέχνες Ν. Καλέμη