Get Adobe Flash player

allwebmenusanchor

Μένουμε Σπίτι

menoumespiti

Διαφάνεια

diavgeia_s_el_gr

ΚΟ.Σ.Ε.

Επικοινωνία με την επιτροπή

"Κομβικά Σημεία Επαφής"

kose.malian@0728.syzefxis.gov.gr

Μουσείο Κερασιάς

pinakida_moyseioy_kerasias

Ταξιδεύεις το χειμώνα

TravelInTheWinter

Μουσείο Αγίας Άννας

mouseio-agias-annas

Προστασία Πολίτη

Αρχική Σελίδα Πολιτισμός Ιστορική Παρουσίαση

Του Χρήστου Παπαστάμου, Συν. Δασκάλου - Αγια Αννα

Η εξόρυξη και οι συνθήκες Εργασίας

   Κατά την προ του 1900 εποχή δυο σπουδαία ζητήματα απασχολούσαν τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας: Το εργατικό των ορυχείων του Μαντουδίου και το αγροτικό που ήτανε ζήτημα πανελλήνιο. Και πρώτα θα εκθέσω το εργατικό που ήταν η αιτία να έλθει στο Μαντούδι ο Βενιζέλος. Στην περιφέρεια του Μαντουδίου τότε υπήρχαν πολλά ορυχεία λευκολίθου στα οποία δούλευαν χιλιάδες εργάτες με κέντρο το Μαντούδι. Η έναρξη των εργασιών εξόρυξης του λευκολίθου άρχισε την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Η τότε εποχή ήταν πολύ δυσμενής για τον εργάτη, όχι μόνο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Η κυριαρχία του καπιταλισμού σε όλες τις βιομηχανικές χώρες ήταν πολύ σκληρή και επεδίωκε πάντα την άγρια εκμετάλλευση του εργάτη. Δεν αναγνώριζε και δεν παρείχε τα νόμιμα δικαιώματα στον εργάτη και ούτε καν του εξασφάλιζαν ευνοϊκές συνθήκες εργασίας. Την εποχή λοιπόν εκείνη οι εργάτες αυτών των ορυχείων δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες.

FOURNOI2

Περισσότερα...

Συνάντηση με τον Φραγκ Νόελ Μπαίκερ - Σφοδρό επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών.

 

Του Χρήστου Παπαστάμου, Συν. Δασκάλου - Αγία Άννα

H συνάντηση αυτή έγινε την 3η Ιουνίου 1912 ημέρα Κυριακή και η αιτία του σφοδρού επει σοδίου που έγινε μεταξύ των δυο ανδρών ήταν το φλέγον αγροτικό ζήτημα που τό σο καταπίεζε και ταλαιπωρούσε τον Έλ ληνα αγρότη επί αρκετά χρόνια. την επο χή πριν του 1912 ο Έλληνας αγρότης ζού σε ακόμη τις συνθήκες των πικρών χρό νων της σκλαβιάς. Τότε ο γεωργός κατα πιεζόταν από απεχθείς όρους, δημευτι-κούς φόρους που τον ανάγκαζαν να προ σκυνά και να αναζητά την προστασία και βοήθεια από το αφεντικό. Έτσι παρά την θέλησή τους οι αγρότες γινόντουσαν δουλοπάροικοι και προσκολλημένοι στα κτήματα των τσιφλικάδων. Ιδιαίτερα στην Βόρεια Εύβοια, στην περιοχή μας ήταν η αιτία να αρχίσει να ερημώνεται εξ αιτίας των μεγαλογαιοκτημόνων, οι οποίοι, από τους Έλληνες ιστορικούς της εποχής θε ωρούντο η μάστιγα της Ελληνικής υπαί θρου. Μεγάλωναν τα τσιφλίκια τους εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου και των μικροϊδιοκτησιών.

Περισσότερα...

Το πέρασμα  του λαϊκού ζωγράφου από την Βορειοανατολική  Εύβοια και η ολιγοήμερη παραμονή του στην Αγία Άννα 

Του Χρήστου Παπαστάμου Συν. Δασκάλου Αγία Άννα 

  Η ταυτότητα και ο χαρακτήρας του  γυ ρολόγου λαϊκού ζωγράφου, φαίνεται ξεκά θαρα στα πιο κάτω λόγια του ποιητή του "Με γάλου Ανατολικού", Α. Εμπειρίκου λέγοντας για τον καημένο το γυρολόγο Θεόφιλο πως πίσω απ' τις αισθήσεις υπάρχει η ευγένεια ε κείνου που τις πρωτοξυπνά... και "Εκείνος ή ταν ευγενής, φουστανελάς εκ Βαριάς Μυτι λήνης. 0 Θεόφιλος ήταν πολύ απλός δεν μι λούσε ποτέ για τον εαυτό του, πάντοτε άφη νε τους άλλους να μιλήσουν γιαυτόν και για τις ζωγραφιές του κι έγινε με μιας, όχι απλώς σπουδαίος, αλλά μέγας και πρωτοπόρος της νεοελληνικής ζωγραφικής. Μυθοποιή θηκε κι αυτός χωρίς να το θέλει. Ήταν ένας ι διόμορφος καλλιτέχνης. Πολλοί ειδήμονες γύρω από τα εικαστικά, που ασχολήθηκαν με το έργο του, παραδέχονται ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με το καθαρό πνεύμα κι όλα τα δημιούργησε από ένστικτο με τρόπους ασυ νήθιστους, ζωγράφιζε εντελώς ελεύθερα, δεν κοίταζε κανόνες ζωγραφικής ούτε γνώ ριζε καν την προοπτική.

  Πριν  αναφερθώ στις περιπλανήσεις του  φτωχού αυτού γυρολόγου της ζωγραφικής, θεωρώ σκόπιμο να γράψω κι ορισμένα για την ιδιωτική του ζωή, αρχίζοντας από την παιδική του ηλικία, που σημάδεψε βαθύτερα την περαιτέρω εξέλιξη του λαϊκού αυτού ζω γράφου.

Περισσότερα...

Ιστορική παρουσίαση

     Ο πρώην Δήμος πήρε το όνομά του από το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή, το Νηλέα. Ο Νηλέας έχει τις πηγές του στο όρος Ξηρό, κοντά στον οικισμό των Αμέλαντων.

nileas

«...Εισί δε νυν Ευβοΐται ποταμοί Κηρεύς και Νηλεύς ών αφ΄ού μεν πίνοντα τα πρόβατα λευκά γίνεται, αφ΄ού δε μέλανα...» (Στράβων 449-14).

Το μύθο αυτό με κάποιες μικρές παραλλαγές μας μεταφέρουν μερικοί από τους σπουδαιότερους γεωγράφους, συγγραφείς και χρονικογράφους της ιστορίας, όπως ο Στράβων, ο Αριστοτέλης, ο Λίβιος, ο Αντίγονος ο Καρύστιος κ.α. Είναι -μας λένε- δύο ποτάμια εκεί με μαγικές δυνατότητες. Ο Κηρέας και ο Νηλέας. Όταν τα πρόβατα πίνουν νερό από τον Κηρέα γίνονται λευκά και όταν πίνουν από το Νηλέα γίνονται μαύρα. Οι υπερφυσικές αυτές δυνατότητες των ποταμιών προβάλουν την πραγματική διάσταση των δυνατοτήτων της διαχρονικά εκπληκτικής ευβοϊκής φύσης και του θαυμασμού των αρχαίων συγγραφέων προς την Εύβοια, που όπως σαφώς τόνισε και ο Ισοκράτης «…η και προς την αρχήν την της θαλάττης ευφυώς είχε και την άλλην αρετήν απασών των νήσων διέφερε».

Στην καρδιά ακριβώς αυτού του φυσικού παράδεισου της Βορειοανατολικής Εύβοιας εκτείνεται η περιοχή του Δήμου Νηλέως με συνολική έκταση 130.000 στεμμάτων περίπου.

Περισσότερα...

Ιστορική Παρουσίαση

     Η ζωή στην περιοχή, που σήμερα εκτείνεται η Δημοτική Ενότητα Κηρέως, αρχίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο άνθρωπος στη γη. Παλαιοντολόγοι ερευνητές έχουν φέρει στο φως (μετά τις λιγοστές δυστυχώς ανασκαφές που έχουν επιχειρήσει) πλήθος απολιθωμάτων πλουσιότατης προϊστορικής χλωρίδας και πανίδας, αποδεικνύοντας πανηγυρικά πως τα φυσικά προικιά της περιοχής του Κηρέα, προϋπήρχαν των τελευταίων γεωλογικών διαμορφώσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

      Τη φύση της περιοχής του πρώην Δήμου Κηρέως μπορεί ν΄ αντιληφθεί κανείς καλλίτερα από την κορυφή του Κανδηλίου (υψομ. 1.225 μ.), που υψώνεται στη δυτική ακτή, πάνω από τον Ευβοϊκό κόλπο, σχηματίζοντας μία μακριά, απότομη κορυφογραμμή μεταξύ Λίμνης και Πολιτικών. Μια δασωμένη προέκταση του βουνού προς τα Ν.Α. ενώνεται με τον όγκο της Πυξαριάς και της Δίρφης και χωρίζει την κοιλάδα του Κηρέως από τις κεντρικές πεδιάδες του νησιού. Οι απότομες πλαγιές σκεπάζονται στα ψηλότερα μέρη με δάση μεγάλης ποικιλίας δένδρων, ενώ στα πιο χαμηλά κατακλύζονται από πεύκα, που βαθμιαία καταλήγουν στις καλλιεργημένες εκτάσεις του Προκοπίου, μέσα στην κοιλάδα. κοιλάδα αυτή ανοίγει Β.Α. του Προκοπίου και γίνεται εύφορη πεδιάδα στολισμένη από ένα υπέροχο πλατανοδάσος. Το ποτάμι του Κηρέα ενώνεται με το Νηλέα για να σχηματίσουν το Βούδωρο, που χύνεται στη θαλάσσια περιοχή της Κηρίνθου.

Περισσότερα...